duminică, 5 februarie 2012

Emotii "bune" si emotii "rele"?


De cate ori ne-am spus in sinea noastra sau am auzit in jur: “Cat as vrea sa fiu mai nepasator, sa nu ma mai afecteze atat de mult tot ceea ce mi se intampla” sau “As vrea sa nu ma mai infurii atat de repede” sau “Ma ingrijorez din orice, ma gandesc imediat la tot ceea ce este mai rau”?… Exista oare emotii "bune" care trebuie cultivate si emotii "rele" care trebuie eliminate din viata noastra? 

Toti avem o relatie speciala cu emotiile noastre. Unele persoane le considera esentiale, altele nu vad in ele decat un capriciu. Potrivit unora, emotiile ne tulbura judecata, complica relatiile interpersonale si ar fi de preferat, pentru a functiona bine in viata, sa nu le dam voie sa apara prea des. Multe persoane fac diferenta intre emotiile pe care si-ar dori sa le resimta in permanenta si cele pe care le detesta si de care ar dori sa se debaraseze.

Emotiile sunt o componenta esentiala in functionarea noastra fiziologica. Ele se deruleaza permanent in corpul nostru, ne modifica fara incetare starea interioara, informandu-ne despre ceea ce se petrece in profunzimile corpului nostru, despre felul in care ne afecteaza mediul inconjurator. Interesant este faptul ca noi suntem doar partial constienti de prezenta emotiilor, iar impactul lor asupra functionarii noastre fizice si psihice se produce adesea fara stirea noastra.

Sunt calificate drept “pozitive” emotiile care induc o stare de bine, de calm, sau de confort: bucuria, speranta, multumirea, iubirea, recunostinta, placerea, iertarea etc. Dimpotriva, emotiile precum frica, tristetea, rusinea, enervarea, nemultumirea, ranchiuna etc. sunt responsabile de producerea unor stari de neplacere, de disconfort, chiar de suferinta – ele sunt calificate drept “negative”. Adesea sunt considerate dusmani care trebuie combatuti; totusi, au si ele importanta lor. Emotiile negative sunt considerate functionale atunci cand au o intensitate moderata si o durata redusa; ele au rolul de contribui la evaluarea si la adaptarea la situatiile in care ne gasim la un moment dat. De exemplu, nelinistea pe care o resimtim inaintea unui examen, concurs sau interviu, ne ajuta sa ne pregatim cat mai bine, sa luam in considerare cat mai multe variante posibile. Emotii functionale sunt frica, enervarea, nelinistea, tristetea. Atunci cand emotiile sunt foarte intense sau au o durata mare in timp, efectul lor este perturbator asupra functionarii noastre – nelinistea se transforma in anxietate, frica in panica, enervarea in furie, tristetea in deprimare. In aceste conditii ele sunt considerate emotii disfunctionale si este nevoie sa actionam asupra lor si asupra condiilor care le produc pentru a diminua efectele lor asupra sanatatii noastre psihice.

Toate emotiile noastre au o utilitate. Sa nu le acceptam pe unele dintre ele inseamna sa renuntam constient la o parte din informatiile pretioase pe care ni le furnizeaza. Pentru o adaptare sanatoasa, este important sa le acceptam pe toate si sa ascultam ceea ce ne pot invata ele sau ceea ce au ele sa ne transmita…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu