sâmbătă, 25 februarie 2012

Dragostea si atasamentul


Dragostea este sentimentul pozitiv prin excelenta  care, atunci cand il simtim, ne confera o stare de bine, ne mentine bucuria si speranta. Este o emotie sociala a carei sursa este programata genetic, dar care trebuie sa respecte anumite conditii pentru a creste si a ajunge la manifestarea ei matura. La inceput, bebelusul simte o atractie innascuta pentru expresia chipului uman pe care il cauta cu aviditate. Se instaleaza o relatie de atasament care va pune bazele capacitatii de a iubi.

Atunci cand schimburile dintre mama si nou-nascut sunt dominate de experiente pozitive, acesta din urma interiorizeaza imaginea unei mame iubitoare, dobandeste o reprezentare de sine potrivit careia este o fiinta demna de iubire si isi formeaza o imagine despre ceea ce este caracteristic unei legaturi afective reciproce. Aceste reprezentari mentale ii confera, treptat, o autonomie afectiva care transforma emotia atractiei (o emotie egocentrica) intr-un sentiment de dragoste in care predomina preocuparea pentru celalalt. Prin astfel de experiente interiorizate se modeleaza pentru totdeauna capacitatile unei persoane de a stabili alte relatii bazate pe dragostea altruista.

Atunci cand relatia de atasament se stabileste greu, poate rezulta o dificultate de a crea legaturi mature. Adultul care nu a putut interioriza o figura iubitoare stabila nu dobandeste autonomie afectiva. Ramane dependent de celalalt pentru a-si regla tensiunea interioara, ceea ce il determina sa caute in alte persoane reasigurarea, controlul si confortul pe care nu reuseste sa si le ofere singur. Tulburarile de atasament afecteaza dobandirea capacitatii de a iubi altruist, pentru ca emotia atractiei ramane dominata de nevoia de celalalt. Dragostea dominata de dependenta afectiva este o sursa de suferinta, pentru ca cel mai marunt semn de dezacord intre propriile nevoi si raspunsul celuilalt da nastere unei temeri de a pierde afectiunea indispensabila. Posesivitatea, gelozia bolnavicioasa, insecuritatea care fac ca singuratatea sa devina intolerabila sunt suferinte induse de un sentiment de dragoste care nu a putut ajunge la maturitatea deplina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu