luni, 13 februarie 2012

Bucuria si tristetea


Bucuria si tristetea sunt emotii prezente inca de la inceput in viata noastra. Bucuria confera o stare de bine, in timp ce tristetea este insotita de o stare de suferinta morala si, uneori, de durere fizica.

Bucuria reflecta o stare de echilibru a corpului si un nivel ridicat de activitate. Trasaturile fetei sunt destinse sau surazatoare, gesturile sunt ample sau degajate. Gandirea este agera si creatoare, imaginatia lucreaza intens. 

In ceea ce priveste tristetea, aceasta se caracterizeaza prin contractii resimtite la nivelul laringelui si faringelui, lacrimile, scaderea tonusului si o diminuare evidenta a activitatii generale si a imaginatiei. 

Experienta noastra de viata modeleaza manifestarile bucuriei si tristetii. Veselia este o bucurie resimtita in grup prin contagiune, extazul este un fel de bucurie admirativa, euforia, o debordare de entuziasm. Tristetea se poate manifesta sub forma nostalgiei legate de sentimentul de a fi departe de obiectul dorit si sa se transforme in melancolie asociata cu impresia unei pierderi definitive.In cele mai nefericite situatii, ea provoaca o detasare care vadeste dezinteresul fata de lume si de placerile ei: aceasta este depresia. Bucuria excesiva poate conduce la o atitudine patologica, mania. Persoana in cauza debordeaza de energie si risca sa isi puna in pericol sanatatea si viata. Ea poate, de exemplu, sa se angajeze in cheltuieli irationale, sa nu doarma mai multe zile la rand, sa se angajeze in activitati periculoase. Adesea, in astfel de situatii extreme, bucuria si tristetea nu sunt singurele emotii implicate; mai pot fi prezente si agresivitatea si culpabilitatea ceea ce contribuie la complexitatea tabloului clinic.

In timp ce bucuria dovedeste si contribuie la echilibrul organismului, tristetea intensa si permanenta afecteaza functionarea sistemului imunitar. Devenim mai predispusi la a contracta virusuri si bacterii. Ajunsi la un anumit nivel de intensitate a disperarii, ne simtim in impas si putem vedea moartea ca singura rezolvare posibila. In aceasta situatie, exista un mare risc de instalare a unor boli fizice incurabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu