In viata oricaruia dintre noi exista momente, perioade mai lungi sau mai scurte, in care ne simtim nemultumiti, anxiosi, ingrijorati sau blocati, cand ne vedem confruntati cu probleme grave sau cu simptome de boala. Daca efortul nostru nu a fost de folos si nici ajutorul familiei, al prietenilor sau al cunostintelor, este necesar sa ne gandim si la un ajutor profesional. Pentru aceasta este important sa ne oprim un moment, sa ne "reculegem" si sa facem un inventar al problemelor:
- ce mi-ar placea sa schimb prin terapie?
- de ce as vrea sa scap?
- ce mi-ar placea sa castig?
- in ce mi-ar placea sa ma schimb?
- caut o solutie pentru probleme si tulburari specifice?
- urmaresc o dezvoltare a personalitatii mele?
Ajungem, astfel, la o clarificare a problemei sau la o mai buna formulare a acesteia, la reflectarea asupra propriei noastre persoane, a vietii noastre, la precizarea situatiei actuale si a viitorului dorit.
Aceste reflectii pot fi discutate cu un profesionist cu experienta si conduce catre decizia de psihoterapie.
Psihoterapia nu inseamna ca vom primi sfaturi sau solutii "la pachet", nici ca psihoterapeutul va face ceva in locul nostru. Rezultatele procesului terapeutic nu depind numai de profesionalismul si experienta terapeutului, ci si de implicarea clientului.
Psihoterapia este procesul prin care o persoana, cu ajutorul unui consilier psihologic sau psihoterapeut, poate gasi solutii noi la problemele sale. Aceste solutii pot fi concrete sau pot fi noi inţelesuri legate de experientele de viata. Fiecare om este unic si pentru fiecare dintre noi exista o cale unica pentru a ne regasi echilibrul si puterea de a face fata vietii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu