Criterii importante in alegerea unui psihoterapeut sunt:
Siguranta – Este important ca specialistul la care apelati sa fie acreditat de institutiile abilitate. Pentru aceasta, puteti apela la bazele de date ale Federatiei Romane de Psihoterapie si Colegiului Psihologilor din Romania.
Specializarea – In psihologie exista mai multe specializari: psihologia muncii si organizationala, psihologia transporturilor, psihologie educationala, psihologie clinica, psihoterapie etc. Competentele psihologilor, in una sau mai multe specializari, sunt recunoscute de catre Colegiul Psihologilor din Romania si pot fi cautate in registul unic al psihologilor cu drept de libera practica. De asemenea, in psihoterapie exista mai multe abordari si curente, fiecare psihoterapeut fiind format intr-una dintre scolile de psihoterapie, recunoscute de catre Colegiul Psihologilor si Federatia Romana de Psihoterapie.
Experienta – Exista terapeuti care au o experienta mai bogata in abordarea anumitor probleme. Informatii in acest sens gasiti pe forumuri si apeland la prieteni, cunostinte sau chiar psihoterapeuti. Multi dintre acestia isi recomanda colegii, atunci cand sunt solicitati, recunoscandu-le, astfel, competenta si experienta in problematica respectiva.
Gradul de confort al clientului in interactiune cu terapeutul – Prima impresie conteaza foarte mult in alegerea unui psihoterapeut. Felul in care va simtiti, gradul de siguranta si incredere pe care vi le confera terapeutul, intrebarile pertinente pe care le pune, sunt aspecte importante, care contribuie la reusita unui demers terapeutic. Exista pareri conform carora este bine sa intalniti doi – trei specialisti, inainte de a face o alegere.
Costurile – Sedintele de psihoterapie nu sunt acoperite de catre asigurarile de sanatate, in consecinta, aspectul financiar nu este de neglijat. In momentul in care faceti programarea pentru prima sedinta, este important sa va interesati de costul si de durata acesteia. Apoi, la prima intalnire, puneti intrebari in legatura cu durata medie a demersului terapeutic si de conditiile de plata.
Locatia cabinetului – este importanta in conditiile actuale de trafic, mai ales din Bucuresti, dar si din alte orase mari. De cele mai multe ori sunt preferate pentru consultatiile psihologice, orele de la sfarsitul programului de lucru sau din week-end. Din acest motiv, multi terapeuti aleg pentru cabinetele lor locatii centrale sau care au un acces rapid catre mai multe zone ale orasului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu