marți, 1 mai 2012

Psihodrama


Formele clasice de psihoterapie utilizeaza preponderent cuvantul pentru stabilirea relatiei terapeutice si pentru exprimarea problematicii clientului. Sunt folosite  cognitiile, reprezentarile, prejudecatile clientului -  exprimate verbal - pentru a ajunge la substratul emotional raspunzator de disconfortul psihic. Tot prin intermediul cuvintelor sunt formulate explicatii interpretative, oferite la momentul potrivit si care au scopul de a zdruncina si reaseza intreaga stuctura de personalitate a clientului. Insa ele pot avea doar un impact rational, fara ajunge la nivel emotional.

Psihodrama este o forma de psihoterapie, preponderent de grup, in care o persoana prezinta „scenic” problemele cu care se confrunta. Tehnicile specifice psihodramei sunt, in mare parte, dezvoltate din teatru si au ca scop punerea in scena a unor situatii de viata concrete pentru a le face observabile. Rezulta, astfel, o reprezentare scenica care arata ca si cum ar fi reala, fiind simtita, traita in acest mod de catre protagonist si de catre ceilalti membri ai grupului.

Parintele psihodramei este Jacob Levi Moreno (1889 – 1974). El s-a nascut la Bucuresti, si-a realizat studiile medicale la Viena si a pus bazele psihodramei, sociometriei si psihoterapiei de grup in Statele Unite, la mijlocul anilor ’30. Ideea moreniana de baza este ca in fiecare om exista un potential creativ, insuficient dezvoltat si folosit. Psihodrama favorizeaza descoperirea si activarea  acestui potential. 

J.L. Moreno a preluat din teatru instrumentele pentru a lucra cu omul ca intreg, nu doar ca vehiculator de cuvinte. Metoda psihodramatica pemite persoanei sa se implice in actiune, nu doar sa relateze verbal. In cadrul sesiunilor de psihodrama, protejat de riscurile obisnuite, clientul poate explora conflicte si situatii problematice. Pot fi experentiate si facute transformabile cele mai variate dificultati sau situatii de viata. Modul de lucru este activ si antrenant, dand posibilitatea exersarii unor abilitati noi, explorarii unor situatii temute si gasirii unor solutii la problemele pe care persoanele doresc sa le rezolve.

Psihodrama este prin excelenta o metoda de lucru in grup si are o sfera de aplicabilitate foarte larga, putand fi folosita in psihoterapie, educatie, supervizare, recrutare si formare profesionala. Permite explorarea diferitelor fatete ale existentei umane si provoaca persoana sa gaseasca raspunsuri noi la anumite situatii si sa devina mai flexibila, spontana, creativa si autonoma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu