duminică, 6 mai 2012

Jacob Levi Moreno


Jacob Levi Moreno este considerat intemeietorul psihodramei, al sociometriei si un pionier al terapiei de grup. 

S-a născut la București (in Calea Serban Voda), la 18 mai 1889, sub numele de Iacob Levi, într-o familie de evrei sefarzi. In 1895, familia se muta mai intai la Viena, apoi la Berlin si la Chemnitz. Tanarul Moreno studiaza in cadrul Universitatii din Viena medicina, matematica si filosofia. In opera sa autobiografica mentioneaza un anumit moment al studentiei sale (1912), in care il intalneste pe Sigmund Freud si ii spune: ˝Doctore Freud, eu incep unde dumneavoastra terminati. Dumneavoastra intalniti oamenii in acel mediu artificial numit birou. Eu cunosc oamenii pe strada, in casele lor in mediul lor natural. Dumneavoastra le analizati visele. Eu le dau curajul sa viseze din nou. Dumneavoastra analizati si ii rupeti in bucati. Eu ii las sa isi joace rolurile conflictuale si ii ajut sa recladeasca partile rupte˝. Emigreaza in Statele Unite in 1925 si se stabileste la New York, unde lucreaza ca psihiatru,  incearcand sa isi puna in practica convingerile terapeutice. Introduce termenul de sociometrie, intr-o prezentare pe care o face in fata Asociatiei de Psihiatrie Americana, in 1932. Tot el este cel care a pus bazele sociometriei in lucrarea sa Who Shall Survive?”, in 1934 - sociometria este alcatuita dintr-un ansamblu de tehnici care isi propun sa masoare configuratia si intensitatea relatiilor afective din interiorul microgrupurilor sociale.  

In 1936, pune bazele sanatoriului de la de la Beacon – New York, unde va avea si un studio de psihodrama. Aici va organiza cercetari si formari in domeniul psihodramei. În concepţia lui despre om şi viaţă, individul, grupurile şi societăţile sunt considerate entităţi cu potenţial de schimbare. Punctul de pornire al concepţiei moreniene este ideea că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie doar limitat. Psihodrama favorizează descoperirea şi activarea acestuia, prin utilizarea jocului dramatic, a grupului  si a filozofiei de viata a participantilor.

 La 14 mai 1974, Moreno moare in casa sa din Beacon.

Unul din visele sale utopice, acela de a ajuta pe cei din jur sub acoperirea anonimatului, s-a dovedit a fi viabil. Asta pentru ca este putin cunoscut si valorizat in Romania. In acelasi timp, toate metodele sale au reusit sa supravietuiasca multor schimbari din ultima suta de ani. Munca sa este apreciata si propagata pe toate continentele, metodele de actiune create de el se bucura de un mare respect si apreciere, desi sunt asociate prea putin cu numele lui.

Munca sa este continuata si in prezent de sotia sa, Zerka Moreno, care a format multe generatii de psihodramatisti. La noi in tara, psihodrama clasica moreniana este reprezentata prin doua scoli, Asociatia Romana de Psihodrama Clasica (ARPsiC) si Societatea de Psihodrama "J. L. Moreno" (SPJLM).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu