duminică, 27 noiembrie 2011

Furtul, minciuna si ipocrizia


Se intampla, uneori, sa vedem cum unele persoane care aspira la recunoastere si apreciere din partea celor din jur, se folosesc de minciuni si ipocrizie, prezentate sub masca raspunderii si profesionalismului.

Am obiceiul sa vizitez site-urile altor cabinete, mai ales ale celor aparute recent si din curiozitate (sa vad concurenta), dar si pentru ca este un mod de a invata. Remarcasem de cateva saptamani un anumit site (al carui continut imi amintea foarte mult de al meu), insa doar acum cateva zile am avut curiozitatea sa ma apropii cu mult mai multa atentie… Am deschis simultan cele doua site-uri si am constatat cu mare surprindere ca multe dintre materiale erau copiate pur si simplu: pagina de prezentare, pagina de servicii si articolul “Intrebari frecvente”. Nu este vorba de preluarea unor informatii, a unor parti din materialele existente pe site, ci de copierea cuvant cu cuvant si paragraf cu paragraf. Cu tot cu greseli(?!). Pentru ca dna in cauza nu s-a mai ostenit sa citeasca si, probabil, puternic impresionata de cele scrise de subsemnata, a folosit deja celebrul copy – paste. Probabil ca s-a gandit ca intre Bucuresti si orasul dumneaei este cale lunga, insa minciuna are intotdeauna picioare scurte si strambe.

Si daca mai exista indoieli legate de ce a fost mai intai, oul sau gaina – cu alte cuvinte, care dintre cele doua site-uri este primul aparut, implicit cine a scris materialele, este simplu… Acolo unde este vorba despre psihoterapia de grup, in site-ul meu s-a strecurat o greseala provocata de pierderea unei parti dintr-o fraza. Dar copiata cu totul... Paragraful respectiv nu pare a avea inteles: “In cadrul cabinetului Aceasta este prin excelenta o metoda de lucru in grup, o modalitate de a invata prin a face. Prin tehnicile sale specifice (inversiunea de rol, concretizarea etc) pot fi puse in scena, intr-un cadru securizant, diferite dimensiuni ale vietii noastre sau diferite situatii problematice. Sunt redescoperite, astfel, resursele de spontaneitate si creativitate care permit stabilirea unui echilibru mai armonois intre exigentele interne si cerintele externe.” Este vorba despre abordarea terapeutica folosita in cadrul cabinetului si in care eu am formare atestata de Scoala de Psihodrama Clasica si de Colegiul Psihologilor. In acest material fac referire la psihodrama si la modul in care se desfasoara terapia de grup, cu tehnicile si principiile de lucru ale acestei orientari terapeutice. Nu stiu insa la ce se refera cealalta persoana, care spune ca are formare in psihoterapie cognitiv-comportamentala – se potriveste ca nuca in perete!

Ce ma deranjeaza nu este copiatul in sine. El este din pacate o practica destul de intalnita, mai ales pe internet. Ma deranjeaza ca el vine de la o persoana aflata in pozitia de a ajuta alte persoane aflate in momente de mare sensibilitate si fragilitate psihica sau pe cei aflati la inceput de cariera.

Psihoterapeutul este o calauza care isi insoteste clientul intr-o calatorie interioara, care il ajuta pe acesta din urma sa treaca peste obstacolele interioare si sa fie in echilibru cu sine insusi. In formarea unui terapeut este esentiala terapia personala care contribuie la o mai buna cunoastere de sine, dar si la rezolvarea propriilor conflicte interioare. Sa nu uitam ca “instrumentul” cu care noi ca psihoterapeuti lucram suntem noi insine – mintea si sufletul nostru. Atunci cand terapia personala lipseste sau este insuficient realizata putem cadea in capcana unor alegeri gresite, dar care ii orienteaza gresit si pe cei care apeleaza la noi. Si acest lucru este inadmisibil, pentru ca cei care apeleaza la serviciile unui psihoterapeut sunt, adesea, persoane care se simt in impas existential sau bulversate de ceea ce li se intampla. Si despre ce ajutor este vorba daca terapeutul este macinat inca de proprii “demoni”?

Cred ca este extrem de important pentru cei care sunt in cautarea unui psihoterapeut sa se asigure de probitatea lui profesionala – sa fie atestat de Colegiul Psihologilor (respectiv de forurile profesionale corespunzatoare), sa poata oferi informatii clare legate de formarea si parcursul sau profesional si sa-si poata demonstra seriozitatea, responsabilitatea si onestitatea. Altfel se pot rataci in hatisurile unei minti care are ea insasi nevoie de ajutor

In loc de concluzie: Ca urmare a acestui articol, a postarii noastre (glumete si acide) de pe prima pagina a site-ului si a reactiilor din blogosfera, persoana careia ii este "dedicat" acest articol, a ales sa retraga mare parte din textele copiate (partea de Servicii a fost complet retrasa, cea de Intrebari frecvente este neaccesibila, nemairamanand decat partea de "Bine ati venit" de pe prima pagina si din pagina "despre noi" si care doar "seamana"). Macar atat!!!
Multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi!

2 comentarii:

  1. Am contactat website-ul respectiv, si dupa aia, am trimis o reclamatie lui Google in speranta ca websiteul ei sa fie inlaturat din Google. V-as sugera sa contactati compania de gazduire a websiteului s-o informati despre aceasta. In cazul cel mai probabil, daca demonstrati ca contintul este al dvs., or sa actioneze in favoarea dvs.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stiti ca legatura catre websiteul respectiv ar trebui sa aiba codul "no-follow". Altfel, avand in vedere ca website-ul dvs. apare pe prima pagina de rezultatele Googe pentru cuvantul de cautare "psiholog", fara codul acesta, legatura va ridica ranking-ul acestui website. Si nu vrem asta deloc.
    Website-ul e gazduit de "HostGator", si adresa pe care o au pentru probleme de copyright si cum sa rezolvati a problema aici:
    http://www.hostgator.com/copyright.shtml

    RăspundețiȘtergere