Atacul de panica este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii trec pragul unui cabinet de psihologie.
Sistemul nostru nervos si-a dezvoltat pe parcursul evolutiei umane modalitati specifice de a face fata unor situatii amenintatoare sau periculoase. In timpul atacului de panica, sistemul nervos reactioneaza ca si cand ne-am confrunta cu o situatie periculoasa “de viata si de moarte”. Acest raspuns cauzeaza simptome fizice si sentimente ingrijoratoare: teama intensa (teama de moarte sau teama de a innebuni sau de a face un lucru necontrolat); senzatie de sufocare, de lipsa de aer sau de greutate in respiratie; palpitatii si batai puternice si rapide ale inimii; disconfort sau durere toracica; greata sau dureri abdominale; transpiratii; senzatii de ameteala, lesin, nesiguranta; amorteli sau furnicaturi; valuri de caldura sau senzatie de frig, tremuraturi; detasare de sine sau sentimente de irealitate.
Primul atac de panica este spectaculos prin intensitatea simptomelor. Atacurile de panica pot incepe aparenta fara o cauza clara sau pot fi legate de anumite situatii, de exemplu un loc aglomerat (metrou, stadion etc). Uneori, chiar si gandul la o situatie anume poate declansa o anxietate severa. Persoanele care au experimentat atacuri de panica incep prin a evita situatiile care, in opinia lor, ar putea declansa un atac de panica, dar si situatiile din care cred ca nu pot scapa usor daca intervine un atac. Simptomele, similare cu cele ale unei crize cardiace, si sentimentul de pierdere a controlului ii determina pe cei mai multi sa apeleze la medic. De cele mai multe ori, aceste persoane ajung intr-un serviciu medical de urgenta sau la medicul de familie. Investigatiile medicale, uzuale si de specialitate (cardiologie, endocrinologie, neurologie) nu evidentiaza afectiuni care sa justifice starea de rau cu care se confrunta pacientii. In acest punct se poate diagnostica atacul de panica, pe baza simptomelor, a frecventei crizelor si a absentei afectarii organice. Medicii care pot pune acest diagnostic sunt: medicul specialist de medicina de urgenta, medicul de familie, medicul generalist. De obicei, acesti specialisti ii indruma pe pacienti catre medicul psihiatru si catre psiholog. Tratamentul medicamentos, bazat pe anxiolitice si antidepresive, este util in acele situatii in care simptomele sunt extreme de intense si de suparatoare, impiedicand persoana sa realizeze sarcinile obisnuite de zi cu zi. Psihoterapia ajuta la invatarea unor modalitati eficiente de a face fata atacurilor de panica, atunci cand acestea apar: recunoasterea semnelor unui atac de panica iminent si folosirea tehnicilor de respiratie si relaxare pentru a reduce simptomele. In cadrul securizant al cabinetului de psihologie, persoanele constientizeaza ceea ce se intampla in mintea si in corpul lor in momentele de frica intensa si invata ceea ce pot face astfel incat sa isi controleze emotiile sa invinga atacurile de panica si sa se bucure de toate momentele fericite ale vietii.
Tratamentul psihologic al atacurilor de panica dureaza, in medie, intre 6 – 10 sedinte, cu o frecventa saptamanala. Este important sa nu uitam ca atacul de panica reprezinta doar exacerbarea anxietatii, astfel incat, pentru a evita reaparitia lui este necesara si tratarea anxietatii.
Daca va confruntati cu aceste simptome suparatoare sau cunoasteti persoane in aceasta situatie, nu ezitati sa apelati la ajutor de specialitate! Rezolvarea este cu atat mai rapida, cu cat problema este abordata mai rapid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu