duminică, 29 noiembrie 2015

Carte psihologie: ”Anatomia distructivitatii umane”

Anatomia disctructivitarii umane constituie cea mai inchegata constructie teoretica a lui Erich Fromm, combinand date din neurofiziologie, antropologie, preistorie, etologie si, mai ales, psihanaliza. Este un volum de referinta pentru stiintele sociale, dar si un raspuns in cheie critic-umanista la pesimismul lumii de azi.

Care sunt radacinile agresivitatii umane? Cum putem explica resorturile razboaielor sau ale regimurilor opresive? Pornirile noastre violente tin de animalitatea noastra ori constituie, mai curand, o determinanta culturala? Incercand sa-si croiasca o cale dincolo de instinctualismul lui Konrad Lorenz si al neodarwinistilor si dincolo de behaviorismul lui Skinner (pentru care violenta este o conditionare strict sociala), Fromm distinge intre doua chipuri fundamental diferite ale agresivitatii. Daca, pe de o parte, se poate vorbi despre o agresivitate "defensiva" sau de supravietuire, mostenita pe linie biologica, pe de cealalta parte descoperim agresivitatea "maligna", pura distructivitate, care incita la violenta din motive ce rezida in caracterul uman.

Considerand-o ca pe o deformare a personalitatii, si nu ca pe un dat inevitabil al naturii umane, Fromm descrie patima distructivitatii trecand prin visele pacientilor lui Freud, prin sadismul birocratic al lui Stalin si incheind cu "necrofilia" lui Hitler.

Prezenta carte constituie cea mai inchegata constructie teoretica a lui Erich Fromm, combinand date din neurofiziologie, antropologie, preistorie, etologie si, mai ales, psihanaliza. Este un volum de referinta pentru stiintele sociale, dar si un raspuns in cheie critic-umanista la pesimismul lumii de azi.

Erich Fromm (1900-1980), sociolog si psihanalist, a facut parte din Scoala de la Frankfurt, iar in 1933 a emigrat in SUA. La Editura Trei au mai aparut: Arta de a fi, Budismul Zen si psihanaliza si A avea sau a fi?.

Cuprins

Prefata
Terminologie
Introducere. Instincte si pasiuni umane


Partea intai. Instinctivism, behaviorism, psihanaliza

Capitolul 1. Instinctualistii
Capitolul 2. Teoreticieni ai mediului si behavioristi
Capitolul 3. Instinctualism si behaviorism: diferente si asemanari
Capitolul 4. Contributia psihanalitica la intelegerea agresivitatii

Partea a doua. Dovezi impotriva abordarii instinctualiste

Capitolul 5. Neurofiziologia
Capitolul 6. Comportamentul animal
Capitolul 7. Paleontologia
Capitolul 8. Antropologia

Partea a treia. Tipuri de agresivitate si distructivitatesi conditiile lor specifice

Capitolul 9. Agresivitatea benigna
Capitolul 10. Agresivitatea maligna: premise
Capitolul 11. Agresivitatea maligna: cruzimea si distructivitatea
Capitolul 12. Agresivitatea maligna: necrofilia
Capitolul 13. Agresivitatea maligna: Adolf Hitler, un caz clinic de necrofilie

Epilog. Despre ambiguitatea sperantei
Anexa. Teoria lui Freud despre agresivitate si distructivitate
Bibliografie

Colectia Psihologie Psihoterapie
Editura TREI www.edituratrei.ro


Un comentariu:

  1. Play at Borgata - Dr. MD
    Our friendly staff offers 문경 출장샵 you the best Atlantic City 순천 출장샵 buffet experience & 하남 출장샵 a wide 속초 출장샵 variety of options. Order online from our location at Borgata directly with  Rating: 3.6 · ‎21 익산 출장샵 reviews

    RăspundețiȘtergere