vineri, 29 august 2014

Carte de psihologie: "Comunicarea umana: pragmatica, paradox si patologie"

Comunicarea umana a revolutionat atat psihoterapia de familie si cuplu, cat si teoria comunicarii. Paul Watzlawick si colegii sai de la Scoala de la Palo Alto arata in ce fel boala psihica poate fi un efect al comunicarii "patologice" din mediul familial.

 COMUNICAREA UMANA

Autori: Paul Watzlawick, Janet Beavin Bavelas, Don D. Jackson
Nr. de pagini: 336
Colectia: Psihologie Psihoterapie
Traducere de Bogdan Boghitoi
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura TREI, www.edituratrei.ro  Pragmatica, paradox si patologie

Nascut in fertilul mediu intelectual de la Palo Alto din anii 1960, volumul de fata constituie o piatra de hotar atat pentru psihoterapia de cuplu si familie, cat si pentru teoria comunicarii.
Watzlawick si colaboratorii lui sunt printre primii care contesta premisa de baza a psihoterapiei individuale, anume ca afectiunile psihice s-ar explica indeobste prin factori personali, intrapsihici. Autorii scot la iveala diverse patologii (cu un accent pe schizofrenie) care pot fi puse pe seama interactiunilor incongruente sau "paradoxale".

Bazandu-se pe sugestive studii de caz si pe revalorificarea unor concepte din lingvistica, psihoterapie si teoria sistemelor (G. Bateson), prezenta carte identifica "axiomele" interactiunilor umane, aratand in ce fel nerespectarea lor conduce la boli psihice. Comunicarea umana a declansat o revolutie in domeniul psihoterapiei, mesajul ei fiind ca simptomele si comportamentul nu pot fi intelese, in domeniul sanatatii mentale, fara a lua in considerare contextul, interactiunea si comunicarea.

Cartea are meritul de a introduce concepte care vor face epoca - "dubla constrangere", de exemplu -, dar si de a propune asocieri surprinzatoare pentru domeniul psihologiei - de la paradoxurile logico-filosofice la radiografia magistrala a piesei lui Edward Albee, Cui i-e frica de Virginia Woolf?.


Paul Watzlawick, fost cercetator la Mental Research Institute (MRI) din Palo Alto (California), este cunoscut pentru contributiile de pionierat din psihoterapia familiei si teoria comunicarii. A decedat in 2007.
Janet Beavin Bavelas este profesoara emerita de psihologie la University of Victoria (Canada).
Don D. Jackson, psihoterapeut, este fondatorul Mental Research Institute.


Cuprins:

Prefata (la editia din 2011)
Introducere

Capitolul unu. Sistemul de referinta
Capitolul doi. Cateva axiome provizorii ale comunicarii
Capitolul trei. Comunicarea patologica
Capitolul patru. Organizarea interactiunii umane
Capitolul cinci. O abordare comunicationala a piesei "Cui i-e frica de Virginia Woolf?"
Capitolul sase. Comunicarea paradoxala
Capitolul sapte. Paradoxul in psihoterapie
Epilog. Existentialismul si teoria comunicarii umane
Glosar
Bibliografie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu