luni, 23 decembrie 2013

Strategii eficiente in rezolvarea de probleme si in luarea de decizii


Ne intrebam deseori care sunt cele mai eficiente strategii pentru a rezolva problemele de zi cu zi sau pentru a lua decizii (mai importante sau mai putin importante).

Primul pas este definirea problemei. Chiar daca suna ciudat, de multe ori increcam sa rezolvam ceva inainte de a stii ce anume vrem sa rezolvam. O metoda buna pentru clarificarea unei probleme este aceea de a o scrie. Astfel vom vedea mai bine ce avem de rezolvat sau de hotarat. 

Dupa ce am facut asta, stabilim ce schimbare sau rezultat ne dorim. De asemenea, putem alege directia buna de urmat si ne vom putea concentra asupra rezultatului pe care dorim sa-l obtinem. Odata ce aflam mai exact unde vrem sa ajungem, facem o lista a tuturor cailor posibile pentru a ajunge acolo. Cand facem asta, putem fi cat de creativi vrem, nu eliminam nici o idee, cat de ciudata sau complicata ar parea. Putem cere cuiva apropiat sa faca asta impreuna cu noi, obtinand, astfel, rapid un numar mare de solutii, privite intr-un mod creativ. 

Dupa ce am terminat lista, alegem ce cale vom urma si ce pasi vom face pentru a ajunge acolo. Adoptam o anumita alternativa si o punem in alicare, fara sa amanam. Pana la urma, cel mai rau lucru care se poate intampla este ca solutia sa nu functioneze. Dar daca nici macar nu vom incerca, vom ramane cu siguranta pe loc, fara sa gresim, dar si fara sa reusim. Indiferent de rezultat, in felul acesta ne construim increderea in noi insine ca putem rezolva problemele care ne apar in cale, chiar si atunci cand ne asteptam mai putin.

Pe masura ce inaintam in viata, deciziile pe care le avem de luat sunt tot mai complexe si au consecinte pe termen lung. O strategie eficienta in rezolvarea de probleme si in luarea deciziilor este aceea de a face o lista cu toate avantajele si dezavantajele sau cu toate solutiile posibile la o problema. In felul acesta, putem vedea mai clar variantele pe care le avem. Putem discuta lista cu o persoana de incredere, care poate avea idei la care noi nu ne-am gandit.

O alta strategie eficienta este de a descompune o problema complexa in parti mai usor de rezolvat. In felul acesta, problema va parea mult mai acesibila. Oricum, daca raspunsul ar fi fost usor, ne-ar fi venit in minte imediat.

Majoritatea deciziilor au atat avantaje, cat si dezavantaje, iar majoritatea problemelor au mai multe solutii. Important este sa gasim solutia potrivita pentru noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu