marți, 15 octombrie 2013

Ziua Stafetei - Acum decid eu!



Fundatia Terre des hommes impreuna cu partenerii sai celebreaza pe 20 Noiembrie Ziua Internationala a Drepturilor Copilului printr-un eveniment dedicat copiilor – Ziua Stafetei- Acum decid eu!. Copiii sunt sarbatoriti astfel prin implicarea lor in activitati, respectandu-le astfel dreptul la participare, unul dintre drepturile recunoscute de către statele semnatare ale Convenţiei cu privire la drepturilor copilului. In cadrul acestui eveniment, copiii sunt invitati si incurajati sa isi exprime liber opinia asupra profesiilor pe care le admira si pe care si-ar dori sa le urmeze. Obiectivul principal este de a pune copilul în situaţia de a exersa o profesie pentru o zi.

În urma acestei iniţiative, Tdh va descoperi visurile a 500 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, din Bucureşti şi minim 12 judeţe. Tdh oferă un număr de 50 de mini granturi în valoare de pana la 50 euro/copil, facilitând accesul tuturor categoriilor vulnerabile pentru a participa la aceasta iniţiativă.
Înscrierile se fac pe pagina website www.acumdecid.eu. Se pot face înscrieri individuale sau grupuri de minim 10 copii. Sunt aşteptate să se înscrie instituţii publice, şcoli, instituţii de protecţie a copilului, organizaţii nonguvernamentale, instituţii private.
Data limită de înscriere este 31 octombrie 2013. Dupa aceasta data se va reuni un Comitet de Evaluare care va selecta cele 50 de organizatii/institutii ce vor primi mini-granturi. Perioada de desfasurare a evenimentului este 18-21 noiembrie 2013, in fiecare judet de unde provin copiii/grupurile de copii participanti. Mai multe informatii si calendarul intregului eveniment gasiti aici

Ambasador, pilot, make-up artist, farmacist, actor, psiholog, jurnalist, compozitor, manager, fotograf sau judecator, sunt cateva dintre profesiile la care viseaza adolescentii participanti la Ziua Stafetei. Concret, copilul va înlocui un profesionist la locul său de muncă. Acest profesionist va fi mentorul său, îi va explica meseria sa şi îi va cere părerea privitoare la problemele şi provocările cu care se confruntă zi de zi.

Pe 20 Noiembrie, un copil va deveni pilot pentru o zi, vazandu-si astfel visul cu ochii si lumea de sus, din turnul de control al aeroportului. Copilul care isi doreste sa isi auda vocea la radio il va insoti pe jurnalist in studioul de Radio, iar cel care si-a dorit sa fie ambasador va asista pe Excelenta Sa Martin Harris – Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti in luarea deciziilor importante de pe agenda zilei.

Prin acest eveniment, copiii sunt incurajati sa se gandeasca la viitorul lor. Sunt incurajati sa se implice in luarea deciziilor care ii privesc in mod direct, punandu-se accent pe una dintre cele mai importante decizii din viata lor : „ce vreau sa devin cand voi fi mare?“ In simularile planificate pentru aceasta zi, mentorii le vor spune adolescentilor care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba pentru profesia pe care o admira si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a ajunge acolo unde viseaza.

Ziua de 20 noiembrie este rezervată pentru o reuniune a participantilor si organizatorilor la reşedinţa Ambasadorului Frantei, reuniune organizata pentru a le da actorilor principali ai zilei – copii si mentori – ocazia sa impartaseasca idei, emotii si trairi.

La nivel comunitar scopul acestei zile este sensibilizarea opiniei publice referitor la acest drept fundamental, de multe ori nerecunoscut, contribuind în acest sens la atingerea unui obiectiv pe termen lung, cel al incluziunii sociale a copiilor vulnerabili şi al respectării drepturilor acestora.

Ziua de 20 noiembrie este celebrata cu success în mai multe ţări europene, îndeosebi în Marea Britanie. În 2012, Regatul Unit a sărbătorit cea de-a 6 a editie “Take-over Day”, dedicată dreptului de participare a copiilor, eveniment la care au acceptat provocarea de a participa mai mult de 40.000 de copii şi tineri.
În ceea ce priveşte România, prima ediţie a evenimentului “Ziua Ştafetei!” s-a desfasurat in 2012 si a fost inspirată din metodologia dezvoltată în Marea Britanie.


Contact:
Jean-Baptiste Odobestianu jeanbaptiste.odobestianu@tdh.ro
Cristina Vladescu : cristina.vladescu@tdh.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu