marți, 20 august 2013

Privind in trecut cu suferinta si nostalgie




Fiecare dintre noi are printre cunostintele lui cel putin o persoana care isi deplange permanent soarta: "Ce viata nefericita!", "Cu ce-am gresit de am parte de asa ceva?" La inceput le ascultam cu atentie,  le compatimim si la sfatuim sa uite trecutul si sa isi cladeasca o viata noua, pentru ca par a avea resursele si forta necesara. Cu timpul observam ca aceste persoane nu fac nimic pentru a-si schimba soarta nefericita, dimpotriva gasesc noi motive pentru a se plange de viata lor, ceea ce ii face pe cei din jurul lor sa le asculte cu greutate si sa le consoleze cu expresii stereotipe.

Acest gen de persoane se mentin cu incapatanare in situatia de a privi inapoi, toate incercarile celor din jur de a le orienta catre o viata activa esuand. Ele au descoperit secretul savurarii suferintei, placerea de a juca rolul tragic atribuit temporar de viata si de care se agata cu toata forta. Chiar daca suna paradoxal, este posibil ca aceste persoane sa fie nefericite daca cineva sau ceva le-ar lipsi de nefericirea lor.

Cu totii avem propriile dezamagiri, esecuri sau infrangeri. Insa, pentru a ne fi bine, trebuie sa facem pace cu trecutul, debarasandu-ne de povara amintirilor si dezamagirilor.

Nu doar nefericirea din trecut este periculoasa, ci si amintirea zilelor minunate de odinioara, care nu se mai intorc niciodata, dar par a fi permanent pe buzele unora. Sunt persoane care par a nu putea sa-si uite copilaria fericita, lipsa de armonie de mai tarziu devenind prea dureroasa si trezind o nostalgie care nu poate fi satisfacuta decat prin visuri sterile.

Niciodata nu este prea tarziu sa facem ceva pentru noi! Viata se termina doar daca noi credem asta. Sa iertam si sa uitam suferinta trecutului. Munca si preocuparea fata de ceilalti ne pot ajuta sa uitam mai usor. Intelepciunea vietii se poate masura si prin modul in care uitam. Cum spune Wilhem Stekel, “fiecare zi isi traieste propria viata si ne pregateste pentru viitor… Doar in anumite ocazii putem sa ne indreptam privirea inapoi, sa cercetam calea pe care am parcurs-o si sa ne concentram din nou privirea asupra reperelor memoriei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu