luni, 13 august 2012

Cat de greu este sa fim fericiti?


La prima vedere, sa fii fericit nu pare ceva complicat sau dificil. Insa, este dificil sa renuntam la resentimentele adunate de-a lungul timpului si la autoprivatiunile bazate pe rusine si vinovatie.

Cer frecvent celor cu care lucrez in terapie sa reflecteze la cele mai importante “placeri”, la ceea ce le face placere faca, ii bucura, relaxeaza sau incarca cu energie. Uneori, pentru a ne simti bine, este suficient sa privim cerul senin, sa ascultam sunetul vantului sau al ploii pentru a fii in legatura directa cu emotiile si nevoile noastre profunde.

Confundam frecvent placerea cu bucuria. Sentimentul de fericire rezulta din capacitatea de a trai cu bucurie cele mai simple moment ale vietii. Bucuria face posibil acordul tuturor simturilor in momentul prezent, este o izbucnire interioara de energie care ne dinamizeaza atat pe noi, cei care traim asta, dar si pe cei din jurul noastru. Placerea este o senzatie care poate fi puternica si pozitiva, insa se limiteaza doar la o actiune data. Ea se epuizeaza chiar in momentul in care este traita, in timp ce bucuria se imprastie si se amplifica in urme durabile.

Pentru a ne dezvolta capacitatea de a fi fericiti este necesar sa stim sa sesizam emotiile pe care le traim, indiferent ca sunt positive sau negative. Emotiile reprezinta un limbaj care ne vorbeste despre ceea ce este activat in noi de un anumit eveniment mai recent sau mai vechi si care are ecou in trecut nostru. Invatand sa recunoastem si sa numim emotiile traite, invatam si sa identificam si gandurile parasite, reactionale, legate de o iritare, de o frustrare sau de o deceptive legata de propria noastra imagine si nu de aspectele noastre profunde.

Sa fim fericiti nu depinde doar de aparitia unor evenimente minunate sau, cel putin, multumitoare in viata noastra, ci mai ales de capacitatea noastra de a primi si amplifica aceste evenimente fara sa le parazitam prin ganduri toxice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu