duminică, 15 ianuarie 2012

Partea dominanta a creierului nostru

Creierul uman este format din doua emisfere: emisfera dreapta si emisfera stanga, fiecare dintre ele contribuind semnificativ la modul in care gandim, simtim, reactionam. Unele persoane sunt practice si rationale, se lasa conduse in deciziile lor de argumente logice – spunem despre ele ca au ca dominanta gandirea. Alte persoane pun pe primul loc intuitia si sentimentele, sunt creative si non-conformiste - despre ele spunem ca au ca dominanta intuitia. Fiecare dintre noi foloseste mai mult una dintre cele doua emisfere, care astfel isi pune amprenta asupra functionarii noastre.

Emisfera dreapta coordoneaza partea noastra stanga si este considerata centrul inuitiei,  creativitatii, imaginatiei, instinctelor si  emotiilor. Mai este asociata si cu abilitati precum sensibilitatea artistica, perceptia si exprimarea emotiilor.

Emisfera stanga coordoneaza partea noastra dreapta si este considerata centrul analizei logice, ratiunii si rationamentelor. Ea intervine in actiunile care implica judecata si rationamentul, gandirea analitica si limbajul.

Va propun un mic test pentru a afla mai multe despre dominanta functionarii voastre cerebrale. Sunt 16 intrebari cu cate doua variante de raspuns. La final, vedeti care varianta de raspuns predomina.

1. Ai obiceiul de a intarzia la intalniri sau la alte evenimente?
a. niciodata sau aproape niciodata
b. mi se intampla frecvent

2. Atunci cand vrei sa impartasesti o idee cuiva si vrei sa o explici cat mai bine:
a. cuvintele exprima cel mai clar ceea ce vrei sa spui
b. gesticulezi pentru a intari ceea ce spui

3.Cand relatezi o intamplare unei cunostinte:
a. treci direct catre subiect si il prezinti clar, in amanunt
b. te pierzi in detalii si te indepartezi de subiectul principal

4. Biroul tau este in majoritatea timpului:
a. ordonat, curat, fiecare lucru aflandu-se la locul lui
b. dezordonat, plin de toate lucrurile pe care le consideri importante

5. Emiti judecati si opinii vizavi de un lucru sau de o persoana, bazandu-te doar pe sentimente si pe ceea ce iti spune intuitia?
a. nu
b. da

6. Ti se intampla sa traiesti senzatia ca ai mai vazut, simtit, experimentat ceea ce se intampla acum si altadata, poate intr-o alta viata?
a. rareori/ niciodata.
b. cateodata/ destul de des.

7. Dupa ce ai cunoscut o persoana noua, care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la ea?
a. numele
b. figura

8. Planificarea lucrurilor intr-o agenda si respectarea prioritatilor stabilite in ea:
a.  reprezinta un lucru absolut necesar
b. reprezinta un lucru plictisitor si neinteresant

9. Stabilirea de obiective personale pe termen scurt:
a. ma impulsioneaza si ma ajuta sa ma organizez
b. ma inhiba si imi limiteaza posibilitatile

10.  Cand ai de dat un examen scris, este de preferat ca acesta sa fie sub forma de:
a. intrebari cu raspunsuri multiple
b. eseu si discutii libere

11. Cand citesti revista ta preferata:
a. citesti revista de la cap la coada, in ordinea in care sunt prezentate in revista
b. rasfoiesti fugitiv paginile revistei, iar privirea ta insista asupra articolelor si imaginilor mai captivante

12. Iti amintesti de o rochie care ti-a placut raportandu-te vizual la culorile si textura rochiei?
a. nu
b. da

13. Atunci cand iei o  decizie:
a. cantaresti obiectiv avantajele si dezavantajele acelei decizii
b. te lasi condus de imboldul momentului

14. Te gandesti adesea la trecut?
a. da/ deseori
b. nu/ rareori

15. Dintre aceste doua mari personalitati, preferatul tau este:
a. Isaac Newton
b. Leonardo da Vinci 

16. Cand o persoana iti adreseaza o rugaminte, esti atenta la:
a. ceea ce vrea sa exprime prin cerere (wste posibil sau nu ca ea sa fie pusa in practica)
b. modalitatea in care se emite rugamintea (tonul pe care ti-a fost adresata rugamintea, exprimarea rugamintii, intonatia interlocutorului, sinceritatea acestuia)

Daca ai raspuns predominant cu a, atunci partea dominanta a creierului este emisfera stanga. Inseamna ca esti o persoana analitica si logica, care se bazeaza pe ratiune si judecata in tot ceea ce face. Esti direct(a) si apelezi mai mult la logica decat la intuitie. Esti absorbit(a) de detalii si amanunte si esti atras(a) de stiintele exacte. Afirmatiile tale se bazeaza pe datele si informatiile pe care le detii. Comunici eficient si la obiect, cu multa putere de convingere. Gandesti metodic, ordonat si organizat. Esti practic(a) si ai simtul realitatii. Poate ca ti se reproseaza ca esti prea rational(a) si lipsit de spontaneitate, chiar si atunci cand este vorba de sentimente.

Daca ai raspuns predominant cu b, atunci partea dominanta a creierului este emisfera dreapta. Inseamna ca intuitia si sentimentele joaca un rol important in tot ceea ce faci. Esti o fire creativa, inzestrata cu o imaginatie vie. Esti o persoana spontana careia nu ii place planificarea. Pierzi din vedere detaliile si te concentrezi mai mult asupra privirii de ansamblu. Termenele limite te fac sa te simti inconfortabil, stresat(a). Intampini dificultati atunci cand trebuie sa-ti exprimi in cuvinte ideile. Memoria ta este preponderent emotionala si te concentrezi cu usurinta asupra simbolurilor si imaginilor. Multe din actiunile tale sunt luate sub imboldul momentului si a ceea ce simti. Gandirea ta este putin organizata. Ai abilitati artistice si muzicale. Ai obiceiul de a-ti raporta afirmatiile la contexte si mai putin la fapte si informatii precise, sigure.

In loc de concluzie: Functionarea dominanta a creierului nostru este, in principal, innascuta, dar este destul de mult influentata si prin educatie. Sa ne gandim doar la accentul care se pune in jurul nostru la logica si ratiune si cum ni se spune, de cand suntem copii, sa nu ne lasam prada emotiile sis a nu aratam ceea ce simtim. Sa nu uitam totusi, ca avem doua emisfere cerebrale. Si suntem in castig daca ne dam permisiunea ca fiecare dintre ele sa joace rolul ei in viata noastra, in functie de situatia in care ne aflam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu