luni, 28 septembrie 2009

Sa alungam stresul razand

Cat de des radeti? Cand ati spus ultima data o gluma? Cand v-ati permis sa va simtit relaxati, “lasand jos” barierele?

Copiii rad liber si des. Totusi, multi dintre noi isi pierd umorul odata cu trecerea timpului. Suntem atat de prinsi in rolurile noastre de adulti, incat credem ca daca suntem “seriosi” si radem cat mai putin, vom fi mai respectati de catre ceilalti.

Studiile arata ca o atitudine mai relaxata fata de noi insine si fata de lumea inconjuratoare reduce stresul si imbunatateste starea noastra generala (sanatatea, performantele, relationarea etc). Rasul reduce stresul, anxietatea, furia, depresia, permitand adoptarea unei perspective mai putin grave asupra vietii noastre. Atunci cand ne permitem sa sesizam dintr-o situatie stresanta, facilitam restrucurarea cognitiva prin innlocuirea gandurilor irationale si negative cu viziune pozitiva asupra situatiei. In acelasi timp, rasul este un element deosebit de detensionare si de reducere a barierelor dintre oameni. Se produce un sentiment al uniunii cu ceilalti, creste empatia, stimuleaza emotiile pozitive si se reduce stresul.

A face “haz de necaz” si autoironia permit o diminuare a stresului, deoarece ne privim defectele in perspectiva si, astfel, nu le mai vedem ca fiind atat de grave. De asemenea, ne luam mai putin in serios, ceea ce ne ajuta sa mutam accentul de pe propria noastra persoana pe altceva, cel putin la fel de interesant.

Folosirea umorului si a rasului pentru diminuarea stresului este o abilitate care poate fi invatata si perfectionata de fiecare dintre noi:
- cautand compania persoanelor vesele, optimiste si amuzante si prin evitarea celor permanent tristi, posomorati si pesimisti
- ascultand si retinand glume, pe care, apoi, sa le spunem mai departe, in momentele potrivite
- vizionand comedii, spectacole si emisiuni umoristice de calitate
- fiind atenti la expresiile faciale pe care le afisam si care ne influenteaza automat si starea de spirit
- petrecand cat mai mult timp alaturi de copii si jucandu-ne alaturi de ei.

Copiii pot fi excelenti profesori de umor. Alaturi de ei, putem scoate mai usor la suprafata copilul din noi, dornic sa se amuze din orice, sa se joace sis a traiasca clipa. Cu cat radem mai mult, cu atat mai mult ne relaxam si ne simtim mai in forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu