Povestile pentru copii implica oameni, animale, figuri fantastice si obiecte neanimate (flori, arbori, case, trenuri, pietre etc). Fiecare dintre acestea are personalitate, ganduri, emotii, comportamente si credinte. Prin calitatile lor speciale isi pun puternic amprenta asupra dezvoltarii copilului, care primeste, astfel, mesaje importante, aplicabile in diferite momente din viata de zi cu zi.
Basmele reprezinta o necesitate educativa pentru dezvoltarea psihica normala a unui copil. In esenta, ele aduc bucurie si fascineaza la orice varsta. Cu atat mai mult, ele trebuie sa faca parte din viata copiilor. Cu ajutorul lor copiii invata sa discearna binele de rau, sa clasifice personajele dupa bunatate, harnicie, viclenie sau incapatanare, sa isi puna intrebari. De asemenea, sunt stimulate imaginatia si limbajul, sunt domolite agresivitatea si fricile specific copilariei, sunt oferite informatii bogate despre viata. Si nu in ultimul rand, povestile, atunci cand sunt citite sau povestite de catre parinte, contribuie semnificativ la calitatea relatiei dintre parinte si copil, cu efecte pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung.
Oferta de povesti pentru copii este foarte bogata, parintii putand alege intre basmele romanesti si cele straine, intre cartile de povesti si variantele audio sau video. Pot fi alese si povestile preferate de catre parinti cand acestia erau copii, dar de multe ori copilul il va indruma singur pe parinte catre povestea care corespunde preocuparilor sale din acel moment. Este foarte importanta interactiunea dintre parinte si copil: acesta trebuie provocat sa puna intrebari, sa comenteze diferite situatii etc.
Cartile de povesti sunt folosite frecvent si in consilierea psihologica a copiilor. Cand un copil asculta o poveste se poate identifica cu un personaj, cu o tema sau cu un eveniment din poveste. In felul acesta, reflecta propria situatie de viata si se ofera oportunitatea de a lucra direct cu aceste probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu