luni, 7 decembrie 2015

Carte de psihologie: ”Dictionarul interpretarii viselor”


Dictionarul interpretarii viselor, scris de psihanalistul american Gerald Schoenewolf, cuprinde peste o mie de vise, apartinand fie oamenilor simpli, pacienti ai autorului, fie unor personalitati precum Napoleon, Henry Miller sau Dali. Ne permite sa intelegem cum putem ajunge la continutul inconstient al visului pe baza asociatiilor visatorului. 

Din Antichitate, cand visele erau considerate mesaje transmise de zei, profetii sau solutii oferite problemelor muritorilor, si pana in ziua de azi, visele au continuat sa fascineze mintea umana. Oamenii si le povestesc unii altora si le ofera "interpretari" populare, transmise din batrani. Insa odata cu aparitia psihanalizei la finele secolului al XIX-lea, visele au inceput sa suscite interesul mediului academic. "Calea regala spre inconstient", asa cum a numit Freud visul, ne poarta spre profunzimile mintii noastre, dezvaluindu-ne comori nebanuite.

Dictionarul interpretarii viselor, singurul dictionar psihanalitic de vise disponibil pe piata in acest moment, cuprinde peste o mie de vise, apartinand fie oamenilor simpli, pacienti ai autorului, fie unor personalitati precum Napoleon, Henry Miller sau Dali. Alte materiale provin din literatura, mituri, basme, picturi, stiut fiind ca produsele culturii umane pot fi interpretate asemenea viselor. Cartea de fata reprezinta o lucrare de referinta atat pentru specialisti, cat si pentru toti cei dornici sa cunoasca mai bine psihicul uman.

Interpretarea moderna a viselor incearca sa aduca oamenii inapoi, la simplitatea pe care o aveau stramosii nostri, inainte ca societatea sa fie cotropita de tehnologie si suprapopulare. Visele sunt ele insele un limbaj primitiv. Freud numea limbajul din vise "proces primar", iar limba pe care o invatam la scoala, "proces secundar". Din nefericire, pe masura ce oamenii moderni au devenit mai educati si mai cultivati, ei si-au pierdut legatura cu procesele primare. Multe dintre bolile omului modern pot fi puse pe seama acestui factor. - Gerald Schoenewolf

Propriul cap scofalcit atarna deasupra unor stanci, pe fondul unui peisaj sterp. Peste cap i se scurge un ceas, care parca s-a topit la soare. Alte trei ceasuri se scurg de pe un soi de masa si de pe creanga unui copac desfrunzit. Un ceas, zacand cu fata in jos, are pe el un roi de furnici; un altul are o musca solitara. -Visul (pictura) lui Dali


Gerald Schoenewolf este autor a peste 20 de carti, scenarist, regizor, producator de film, psihanalist si profesor la Borough of Manhattan Community College. La Editura Trei au mai aparut: 101 succese terapeutice, 101 greseli in psihoterapie.


CUPRINS:

Prefata
Introducere: O istorie a cercetarii viselor

Dictionar de vise
Glosar al simbolurilor din vise

Referinte
Index de vise ale unor persoane celebre
Indexul viselor din literatura psihoterapeutica
Indexul viselor din mituri si basme

Colectia: Psihologia pentru toti
Editura TREI  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu