duminică, 6 ianuarie 2013

Ce carti mi-au placut in 2012?



Prin natura profesiei, cartile sunt permanent prezente in viata mea. Datorita lor ma pot informa si documenta, dar si privi  unele situatii dintr-o perspectiva noua. Si recunosc ca imi place sa citesc si nu doar carti de specialitate, chiar daca timpul nu-mi permite s-o fac atat de des cum as dori. Iata cateva dintre cartile care mi-au placut cel mai mult:




Anii magici. Cum sa intelegem si sa rezolvam problemele copiilor. 
 Selma Freiberg,  psihoterapeut si psihanalist de copii, ne descrie si explica, intr-un limbaj accesibil, primii ani din viata copiilor, de la nastere si pana la 6 ani. Este o carte pe care o recomand tuturor parintilor care doresc sa se familiarizeze cu mintea copiilor lor, intelegand cum anume se confrunta acestia cu lumea si cum pot fi ajutati sa-i faca fata cat mai usor.







Patru placeri pe zi. Binefacerile placerii asupra corpului si spiritului este o carte pe care am citit-o in primele zile ale anului 2012. Sa ne acordam zilnic cel putin patru placeri pare foarte simplu si la indemana oricui. In realitate zilele noastre sunt pline de lucruri care "trebuie" facute, de obligatii si reguli, incat nu mai avem timp de noi insine si de mici placeri. Si totusi, atunci cand ne facem loc in rutina zilnica, reusim sa alungam oboseala, sa ne incarcam cu energie, sa ne bucuram, sa ne vindecam mai usor.






Prima sedinta de psihoterapie. 20 de motive de a face (sau nu) o psihoterapie. Ideea aflată la originea celor douăzeci de convorbiri publicate în această carte, apărute iniţial în Psychologies Magazine, a fost de a le da unor femei, bărbaţi şi cupluri ocazia de a se întâlni cu psihanalistul Robert Neuburger pentru o singură consultaţie şi de a hotărî apoi dacă problematica lor are nevoie — sau nu — de o psihoterapie. Mi-a placut cartea pentru modul in care pune in evidenta importanta deosebita a primei sedinte de terapie, atat pentru client, cat si pentru terapeut.







Intre parinte si copil. Intalnisem numele lui Haim G. Ginnot si in alte lucrari de crestere si educare a copiilor, astfel incat eram nerabdatoare sa il citesc si in limba romana. Este o carte aparuta cu 40 de ani in urma, astfel incat poate fi considerata clasica, avand la baza principii educationale universale  Punctul de pornire poate fi formulat simplu: toate sentimentele copilului sunt firesti si trebuie recunoscute de parinte, insa nu toate comportamentele pot fi permise.







Parinti straluciti -  Profesori fascinanti este, de asemenea, o lucrare clasica privind cresterea si educarea copiilor. Augusto Curry, psihiatru, psihoterapeut si educator, ne impartaseste pasiunea sa pentru educatie, punand in evidenta importanta educarii emotiei in dezvoltarea inteligentei. Ne familiarizam cu cele sapte deprinderi ale parintilor inteligenti si ale profesorilor fascinanti, cu cele sapte pacate capitale ale educatorilor si invatam zece tehnici pedagogice care pot crea un spatiu de dezvoltare deplina si autentica.






Terapia prin ras.  Razi pentru tine, razi de tine si razi impreuna cu alti oameni cat de mult poti”, ne recomanda Lenny Ravich in cartea sa. Umorul si autoironia ne ajuta sa ne pastram o judecata sanatoasa si sa trecem mai usor prin numeroasele provocari ale vietii (si ale unora dintre semenii nostri). Atunci cand radem, corpul nostru elibereaza endorfina, iar sentimentul de euforie care ii urmeaza poate persista chiar si doua ore. Razand, muschii nostri se relaxeaza, se  reduce nivelul de stres si creste imunitatea organismului.






Nevroza balcanica este o culegere de eseuri scrise de profesorul Vasile Dem Zamfirescu, evidentiindu-se cateva cateva ipoteze explicative legate de identitatea noastra, a romanilor. Prin aplicarea tehnicilor psihanalitice unor evenimente cotidiene, unor opere literare si istoriei romanesti in ansamblu, rezulta o reusita radiografie a poporului roman.









Cartea regala de bucate a Principesei Margareta a Romaniei nu este, evident, o carte de psihologie. Cred, insa, ca are un efect terapeutic de necontestat prin modul in care ne introduce, cu farmec si discretie, in fascinanta lume a familiilor regale, din Romania si din celelalte tari europene. In plus, gasim in carte retete care prin ele insele pot fi "terapeutice", iar calitatea ilustratiilor este deosebita. Pe langa valoarea gastronomica, cartea are si o valoare istorica, cuprinzand portretele unor membri ai familiei regale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu