Anxietatea este o emotie omeneasca normala, caracterizata printr-o traire permanenta de neliniste si teama anticipativa. Ea se transforma intr-o boala cand sunt prezente urmatoarele criterii:
o Anxietatea este mare. Persoana traieste o stare anxioasa crescuta (care poate merge pana la atacuri de panica), permanenta sau cronica. Anxietatea se manifesta intens in situatiile neasteptate sau critice si discret in restul momentelor cotidiene. Cu alte cuvinte nu dispare nici macar in cele mai bune momente.
o Anxietatea produce suferinta. Aceasta stare este traita de persoana in cauza ca deosebit de suparatoare si poate conduce la consumul de substante (alcool sau tranchilizante) pentru calmarea acestei suferinte psihologice. Pot aparea somatizari (suferinte localizate in plan fizic, dar cu o cauza psihologica): palpitatii, dureri de cap, vedere incetosata, tiuit in urechi, senzatie de nod in gat, dificultati in respiratie, dificultati de inghitire, dureri abdominale, constipatie sau diaree, varsaturi, pierdere in greutate etc.
o Anxietatea perturba viata. Sunt afectate numeroase planuri ale vietii cotidiente. Somnul este unul dintre primele semne ale unei anxietati crescute: persoana adoarme greu si se trezeste de cel putin 1-2 ori pe noapte, avand nevoie de mult timp pentru a adormi din nou. Apar dificultati de concentrare si, chiar, goluri de memorie. Uneori anxietatea determina aparitia unor comportamente de evitare a anumitor situatii si impiedica, astfel, functionarea unei vieti normale.
Atunci cand anxietatea este intensa (in plan clinic, fiind considerata ca severa), ea se poate manifesta si prin atacuri de panica, diferite ca intesitate, durata sau frecventa, dar extrem de suparatoare si greu de suportat pentru persoanele care au trecut printr-o asemenea experienta. In asemenea situatii, tratamentul medicamentos, recomandat de catre un medic psihiatru, este eficient pentru reducerea intensitatii simptomelor suparatoare.
Asocierea cu psihoterapia creste semnificativ eficienta terapeutica, ameliorarea si, chiar, vindecarea, fiind mult mai rapide. Sunt invatate exercitii de relaxare pentru modificarea simptomelor fizice ale anxietatii si sunt modificate semnificativ consecintele comportamentale ale acesteia. Initial, persoanele invata sa recunoasca situatiile asociate cu sentimentele intense de anxietate si comportamentele folosite pentru diminuarea disconfortului psihic. Ulterior, urmeaza procesul de schimbare si inlocuire a comportamentelor initiale, ineficiente pe termen lung cu comportamente eficiente, asociate cu o stare generala de bine. Constientizarea si acceptarea emotiilor implicate conduce catre o mai buna intelegere a legaturii dintre ceea ce se intampla in jurul nostrum si ceea ce rezoneaza in noi insine. Invatam, astfel, ca simptomele atat de suparatoare nu sunt neaparat dusmani, ele fiind semnale importante a ceea ce se intampla in sufletul nostru…