miercuri, 13 februarie 2013

Carte de psihologie: "Carapacea protectoare"

Noua carte din colectia Psihologie-Psihoterapie Carapacea protectoare, scrisa de psihoterapeuta si psihanalista Frances Tustin , nu propune "un leac" pentru autism, ci sugereaza ca terapia bazata pe intelegerea profunda a functiei autismului poate modifica si vindeca nevoia coplesitoare pentru aceasta reactie de protectie innascuta, astfel incat ea sa fie utilizata adecvat, intr-o maniera mai putin blocanta.  

  Functionarea autista la copii si adulti

Aspectele de protectie si conservare specifice unui tip de autism, care pare a avea origini preponderent psihogene, se afla in centrul atentiei autoarei. Deosebit de valoroasa este incercarea lui Tustin de a clarifica caracteristicile diferentiale, specifice acestei tulburari. Pe baza lor sunt discutate functiile si deficientele specifice autismului "psihogen" si sunt localizate sursele acestora.

Frances Tustin contribuie la intelegerea copiilor autisti si a capsulei autiste la pacientii adulti nevrotici, demonstrand ca recurgerea la ceea ce ea numeste obiecte senzoriale autiste si forme senzoriale autiste le-a impiedicat dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala.

Frances Tustin a fost psihoterapeut de copii, renumita pentru activitatea ei cu copii autisti. A lucrat in Marea Britanie la Departamentul de Copii al Clinicii Tavistock, infiintat in 1948 de catre John Bowlby. A tinut numeroase conferinte in Marea Britanie si a supervizat cazuri de tratament al copiilor autisti in intreaga Europa. A publicat, in cele mai prestigioase reviste de specialitate, articole referitoare la rezultatele muncii sale in domeniul tratamentului psihanalitic al copiilor autisti, precum si carti valoroase, printre care Autism and Childhood Psychosis (1972).

Cuprins

Multumiri
Prefata

Capitolul unu. Ce este si ce nu este autismul
Capitolul doi. A fi sau a nu fi
Capitolul trei. Psihoterapia ca tratament pentru copiii cu autism
Capitolul patru. Confirmarile rezultatelor psihoterapiei cu copii autisti
Capitolul cinci. Psihoterapia copiilor care nu se pot juca
Capitolul sase. Copilul care m-a invatat despre incapsularea autista
Capitolul sapte. Capsula autista la pacientii adulti nevrotici
Capitolul opt. Aplicatii ale concluziilor rezultate in urma activitatii cu copii autisti la pacientii adulti nevrotici
Capitolul noua. Nasterea din carapacea autista: a deveni parte dintr-un grup
Capitolul zece. Autismul la un pacient adult
Capitolul unsprezece. Remarci concluzive
Capitolul doisprezece. O declaratie
Bibliografie

 Editura TREI, Colectia: Psihologie-Psihoterapie   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu