vineri, 16 martie 2012

Pentru un somn de calitate


In ziua de 16 martie este sarbatorita Ziua Internaţională a Somnului, sub sloganul: ” Respira usor, dormi mai bine!”

Numarul persoanelor care se plang de probleme cu somnul este in crestere, conform studiilor. In lumea noastra, aflata in schimbare rapida si incarcata de stres, insomnia a devenit o problema curenta de sanatate. Fiecare noapte este un chin: sa te straduiesti sa adormi zeci de minute sau chiar mai mult, sa te  trezesti in timpul noptii, sa te framanti si sa te rasucesti in pat pana adormi din nou,  sa trezesti dimneata deprimat si frustrat la gandul ca te asteapta o noua zi chinuitoare.

Principala consecinta a insomniei este proasta dispozitie din timpul zilei, nervozitate, frustrare, anxietate, depresie moderata, oboseala, motivatie scazuta. Efectele insomniei asupra dispozitiei se datoreaza atat lipsei de somn, cat mai ales gandurilor negative despre somn: “Am dormit doar cinci ore, asa ca nu voi fi in stare de nimic astazi!”. Daca incepem ziua cu gandul ca va fi una proasta, sansele sa avem intr-adevar o zi proasta sunt foarte mari.

Studiile de specialitate au aratat ca performanta din timpul zilei nu are de suferit semnificativ daca dormim in jur de cinci ore si jumatate, numit somn principal. Creierul nostru este programat sa obtina somnul principal. In noptile urmatoare lipsei de somn, creierul compenseaza, producand un procent crescut de somn profund si somn cu vise, ceea ce explica si de ce nu trebuie sa recuperam tot somnul pierdut.

Chiar daca nu dormim bine, putem diminua dispozitia proasta din timpul zilei prin minimizarea gandurilor negative despre somn. In felul acesta, avem la indemana noastra o modalitate eficienta de a ne folosi gandurile pentru a dobandi un control mai mare asupra emotiilor si functionarii din timpul zilei.

Multe dintre obiceiurile care formeaza stilul nostru de viata ne afecteaza somnul intr-o masura semnificativa. Lipsa activitatii fizice contribuie la aparitia si mentinerea insomniei prin inhibarea ritmului normal de crestere si scadere a temperaturii corporale pe parcursul unei zile. Sedentarismul reduce presiunea pentru a dormi, pentru ca scade stimularea creierului; multe persoane incearca sa scape de plictiseala stand mai mult timp in pat, ceea ce contribuie la aparitia insomniei.  Consumul de cafea in cantitati suficient de mari poate  duce la dependenta si poate determina aparitia unor simptome ca nervozitate, iritabilitate, tremurat, transpiratii abundente, urinari nocturne frecvente, care intrerup somnul. In cazul fumatorilor, in afara simptomelor de dependenta si sevraj induse de nicotina, fumatul irita caile respiratorii, ceea ce accentueaza sforaitul si reduce calitatea somnului. De asemenea, consumul regulat si excesiv de alcool poate afecta somnul prin favorizarea unui somn superficial cu treziri frecvente. Alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati rafinati, dar si mancarurile grase sau condimentate abundent pot afecta somnul atunci cand sunt consumate cu putin inainte de culcare, fie datorita producerii unei cantitati de energie care stimuleaza organismul si alunga somunul, fie prin producerea de indigestie, gaze sau arsuri. Si mediul ambiant din dormitor poate afecta somnul: un pat inconfortabil, o camera prea calda sau prea rece, zgomotele, lumina sau intunericul insuficient pot tulbura chiar si somnul unei persoane care nu are nici o problema cu atat mai mult in cazul celor cu insomnie, al caror sistem de somn este mult mai sensibil.

Pentru a imbunatati calitatea somnului nostru, este nevoie de: fixarea unor ore de culcare si de trezire; evitarea meselor abundente si a consumului de dulciuri rafinate, cafea si alcool inainte de culcare; asigurarea unei temperaturi placute in camera; renuntarea la uitatul la televizor din pat; asigurarea unui dormitor linistit, confortabil si fara lumina puternica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu