duminică, 4 martie 2012

Motive pentru a merge la gradinita


Am intalnit in ultimele doua saptamani multi copii si multi parinti, cu ocazia evaluarii copiilor pentru intrarea in clasa pregatitoare si clasa I. Am ramas impresionata de bogatia de cunostinte pe care o aveau cei mai multi dintre acesti prichindei, de spontaneitatea si de adaptabilitatea lor la situatii noi. Unii dintre ei aveau cunostinte care depaseau nivelul lor de varsta, altii ne-au povestit despre activitatile lor de la gradinita sau din afara acesteia. Am intalnit si parinti reticenti in ceea ce priveste mersul la gradinita. Motivatia acestora era legata mai ales de insuficientele cunostinte pe care le-ar dobandi copiii in comparatie cu lucrul individual impreuna cu parintele, dar si de imbolnavirile frecvente in colectivitate, de costurile ridicate etc.

Frecventarea regulata la gradinita contribuie la dezvoltarea unor abilitati si deprinderi esentiale in viata copiilor nostri:

Socializarea
Prin jocuri si activitati variate si attractive, copiii isi dezvolta abilitatile de comunicare si de manualitate, interactioneaza cu copii de aceeasi varsta, dar si cu mai multi adulti decat ar face-o in mediul familial. Isi formeaza grupuri de prieteni, invata reguli de comportament social - sa multumeasca, sa vorbeasca frumos, sa isi consoleze prietenii cand acestia sunt suparati, sa evite certurile si sa se impace.

Autonomia 
Daca pana la intrarea in gradinita multi dintre copii sunt dependenti de parinti in satisfacere nevoilor lor, aici ei isi vor dezvolta principalele deprinderi de autoingrijire, alimentatie si igiena. Vor invata sa manance singuri, folosind tacamurile, sa mearga la toaleta si sa se spele pe maini, sa isi stranga jucariile cu care s-au jucat. .

 Sa primeasca si sa ofere
 Daca pana acum jucariile lor erau doar ale lor, la gradinita jucariile sunt ale tuturor copiilor din grupa. Astfel, copiii invata sa ceara, sa imparta, sa ofere si sa cedeze. Invata ca sunt si alti copii ca si ei, ca nu li se cuvine orice (cum se intampla uneori in familie).
  
Acceptarea unui program si a unor reguli 
La gradinita programul este acelasi pentru toti si nu poate fi incalcat. El aduce cu sine si un program in familie. Dimineata, trezirea se face la o anumita ora, urmeaza micul dejun si igiena de dimineata, dupa care copiii merg la gradinita, la o anumita ora, urmand un program impus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu