luni, 9 februarie 2009

Cum alegem terapeutul potrivit (I)

Decizia de a urma o psihoterapie este urmata, in mod logic, de cautarea unui psihoterapeut. Unele persoane prefera sa apeleze la terapeuti recomandati de rude, prieteni sau cunotinte. Altele, care doresc sa pastreze o anumita discretie, prefera cautarea cu ajutorul internetului.
Oricare dintre aceste alternative este foarte buna, insa este foarte important ca specialistul ales sa fie avizat sa practice psihoterapia si sa figureze pe listele psihoterapeutilor cu drept de libera practica, acreditati de catre Colegiul Psihologilor din Romania si recunoscuti de Federatia Romana de Psihoterapie.
Atunci cand faceti o programare, intrebati care este durata sedintei si costul ei. Durata medie a unei sedinte individuale este de 45 – 50 min pentru adulti si de 30 – 40 min in cazul copiilor. In psihoterapia de cuplu sau de familie, durata sedintei este de cca 90 min. Costul difera in functie de experienta si de gradul de specializare al terapeutului.
La prima intalnire, fiti pregatit sa descrieti succint motivele care va aduc la cabinet si sentimentele dvs in legatura cu problema care va supara. Unele persoane cred ca la prima sedinta trebuie sa povesteasca in amanunt cum a început si a evoluat problema lor, pe o durata care acopera mai multi ani. Aceste aspecte nu sunt atat de importante, in schimb sunt mari consumatoare de timp. Mai importante sunt simptomele actuale, unele date biografice si situatia dvs prezenta. Terapeutul trebuie sa inteleaga, mai intai, problemele de suprafată si sa faca o evaluare initiala. Intrebarile sale se vor referi la viata dvs actuala, in diversele ei aspecte: familie, relatii, profesie, sanatate etc. Ulterior, pe parcursul procesului terapeutic, vor fi discutate si prelucrate toate aspectele semnificative, din prezent si din trecut.
Puneti intrebari in legatura cu desfasurarea procesului terapeutic: modalitatea de plata (la finalul fiecarei sedinte, in avans pentru una sau mai multe sedinte), posibilitatea de a reprograma o sedinta si cu cat timp inainte o puteti face, ce se intampla daca intarziati sau nu ajungeti la o sedinta, daca puteti apela la terapeutul dvs in situatii de urgenta etc. In general, majoritatea terapeutilor aduc in discutie aceste aspecte in prima intalnire, dar este important sa nu uitati nici dvs de ele si sa puneti toate intrebarile de care aveti nevoie. Nu uitati! Prima sedinta este de evaluare initiala si daca la sfarsitul ei psihoterapeutul isi face o parere despre modul in care poate realiza interventia psihologica si dvs este bine sa aveti cat mai multe informatii despre ceea ce presupune relatia terapeutica cu specialistul respectiv.
In cazul psihoterapiei pentru copii si adolescenti, este important ca si parintii sa fie implicati in procesul terapeutic. In felul acesta, parintii inteleg mai usor problemele si schimbarile cu care se confrunta copilul. Acesta poate trece prin perioade de esec sau regresie, iar familia are nevoie să fie pregatita pentru acestea, dar si pentru unele incercari de sabotare (intentionata sau neintentionata) a comportamentelor achizitionate. Implicarea familiei in procesul terapeutic ofera oportunitatea, pentru fiecare membru, sa isi exprime trairile emotionale cu privire la procesul schimbarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu