joi, 13 martie 2014

Carte de psihologie: "Iluzia iubirii"

Cu o experienta clinica de peste 25 de ani in psihoterapia persoanelor abuzate, David Celani evidentiaza carentele teoriilor actuale asupra agresivitatii in cuplu si regandeste, la un nivel mai profund, sensibila tema a violentei domestice.




 ILUZIA IUBIRII. DE CE SE INTOARCE FEMEIA MALTRATATA LA AGRESORUL SAU

Autor: David P. Celani
Nr. de pagini: 320
Colectia: Psihologie Psihoterapie
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura TREI, www.edituratrei.ro







De ce atat de multi barbati le agreseaza pe femeile pe care le iubesc si, mai ales, de ce partenerele maltratate se intorc, totusi, la batausii lor? Sa fie doar o consecinta a diferentelor de gen? Sau doar un efect al "neputintei invatate" si al terorii coplesitoare din sufletul victimei? Cu o experienta clinica de peste 25 de ani in psihoterapia persoanelor abuzate, David Celani evidentiaza carentele teoriilor actuale asupra agresivitatii in cuplu si regandeste, la un nivel mai profund, sensibila tema a violentei domestice.

Psihologul american aplica teoria relatiilor de obiect (Fairbairn), pentru a demonstra ca femeile batute se simt inconstient atrase de partenerii batausi. Aceasta atractie paradoxala este explicata prin tulburarile de personalitate care si-au pus amprenta asupra victimelor abuzate si neglijate in copilarie. Complementar, cartea analizeaza si personalitatile narcisice ale abuzatorilor care isi acopera teama de abandon prin controlul excesiv si brutal al consoartelor.

In fine, Celani ofera o serie de repere utile pentru psihoterapia pacientelor maltratate. Un tratament eficient va trebui sa inlature, cu mult tact, tiparele autodistructive ale victimelor, adica acele "patternuri" bazate pe teama de abandon si pe fascinatia fata de promisiunea unei viitoare iubiri oferite de agresorul care pare sa-si regrete fapta sau de noi parteneri la fel de violenti.

 David P. Celani este psiholog clinician in statul Vermont. Interesat de "atasamentul fata de obiectele rele" (parinti excesiv de frustranti, parteneri abuzivi etc.), autorul american a mai fost tradus la Editura Trei cu volumul Plecarea de acasa. Cum sa te eliberezi de trecut (2009).


Cuprins:

Prefata
Multumiri
Introducere


Capitolul 1. Trei modele psihologice ale functionarii umane

Capitolul 2. Cele trei procese fundamentale ale Eului care conduc la maturitatea psihica

Capitolul 3. Tulburarile de personalitate, privite din exterior

Capitolul 4. Cele doua aparari ale femeii maltratate: apararea morala impotriva obiectelor rele si apararea prin clivaj

Capitolul 5. Procesul ciclic al molestarii si intoarcerea victimei la cel care o abuzeaza

Capitolul 6. O abordare din perspectiva relatiilor de obiect a psihoterapiei femeii batute

Bibliografie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu