joi, 10 mai 2012

Carte de psihologie:"Psihologia vietii de zi cu zi"

In colectia Psihologia pentru toti a aparut o noua carte destinata tuturor celor care doresc sa inteleaga importanta psihologiei in lumea in care traiesc in fiecare zi, la serviciu sau acasa, atunci cand sunt singuri ori in compania celorlalti: Psihologia vietii de zi cu zi - Kenneth Strongman.


 Cum sa pierzi in greutate cand instinctul de a manca este atat de puternic? Cum se manifesta trebuintele sexuale la barbati si la femei? Adictia este forma extrema a motivatiei. Iar dupa ce trebuintele primare au fost satisfacute, vine randul motivatiilor complexe, care culmineaza cu actualizarea sinelui in experientele de varf, acele momente unice in care totul este exact asa cum trebuie sa fie.

Intr-un limbaj accesibil si facand legatura intre conceptele teoretice si situatiile din viata reala, Psihologia vietii de zi cu zi trateaza despre emotii si recunoasterea lor,  despre motivatii, viata sociala (formarea si mentinerea relatiilor, comunicare si ierarhie in cadrul unui grup), despre viata interioara (personalitate si sine), viata intelectuala, varstele omului si se incheie cu un capitol dedicat „vietii in general“: cum sa iti dezvolti propriul potential.

Kenneth Strongman a fost profesor de psihologie la Universitatea Canterbury in Noua Zeelanda timp de 25 de ani. Este membru al Societatii Britanice de Psihologie si membru al Societatii de Psihologie a Noii Zeelande. A publicat numeroase carti despre emotii, experientele emotionale si implicatiile acestora, printre care The Psychology of Emotion: From Everyday Life to Theory (Psihologia emotiei: de la viata de zi cu zi la teorie), carte ce a ajuns la a cincea editie. De asemenea a publicat numeroase articole si a scris mult pentru publicul larg.

„In comunicarea interpersonala, sunt foarte importante alegerea momentului potrivit, ritmul si cadenta. Daca momentul si ritmul nu se potrivesc, este greu ca doua persoane sa dezvolte o relatie buna. Sa luam cel mai simplu exemplu: pentru ca o conversatie sa se dezvolte rezonabil, este important ca cei implicati sa vorbeasca pe rand, si nu in acelasi timp. Ganditi-va la situatiile in care toata lumea vorbeste. In cazul in care comunicarea nu a disparut inca, se va intampla in scurt timp. Asadar, daca doriti sa aveti anumite rezultate, este important sa dobanditi abilitatile pe care le presupun controlarea ritmului discutiei si momentului interactiunii.“„Sunt oare unele emotii mai importante decat altele? Cand suntem in ghearele unei anumite emotii, ea pare la fel de importanta ca oricare alta emotie. Am putea fi la fel de plini de invidie fata de promovarea unui rival, pe cat de furiosi fata de o nedreptate sociala sau pe cat tremuram de teama la gandul unui discurs pe care trebuie sa-l spunem. Totusi, intr-un fel, unele emotii par sa fie mai importante decat altele, datorita faptului ca sunt mai importante in ceea ce priveste supravietuirea. Spre exemplu, teama este probabil mai legata de supravietuire decat este invidia, sau bucuria/fericirea sunt mai importante pentru supravietuire decat este mandria.“
Kenneth T. Strongman

Cuprins
Prefata

1 Psihologia in viata
2 Viata emotionala: recunoasterea sentimentelor si emotiilor
3 Viata emotionala: reglarea emotiilor
4 Viata motivationala: foame, sete si sex
5 Viata motivationala: de la cautarea senzatiilor la actualizarea sinelui
6 Viata sociala: formarea si mentinerea relatiilor
7 Viata sociala: comunicarea unu la unu
8 Viata sociala: comunicarea in grup
9 Viata sociala: conducerea
10 Viata interioara: personalitatea
11 Viata interioara: sinele
12 Viata intelectuala: invatarea
13 Viata intelectuala: memoria si gandirea
14 Ciclul vietii: cresterea copiilor
15 Ciclul vietii: varsta adulta
16 Cand lucrurile nu merg bine in viata
17 O viata sanatoasa: autoajutorarea
18 O viata sanatoasa: ajutorul terapeutic
19 Viata in general
Bibliografie

Colectia Psihologia pentru toti, Editura Trei
www.edituratrei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu