joi, 8 octombrie 2009

Stresul si somnul

Evenimentele de viata stresante sunt cei mai frecventi factori care favorizeaza insomnia. Cele mai multe dintre persoanele cu insomnie, dar si persoanele cu somn normal dorm mai prost in zilele stresante. Cu cat stresorii sunt mai frecventi si mai puternici, cu atat probabilitatea de aparitie a problemelor de somn in noaptea urmatoare este mai mare.
Stresul stimuleaza, printre alte modificari interne, si secretia de hormoni specifici stresului, care raman la valori ridicate, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, mentinand starea de vegje si inhiband starea de somn. In acelasi timp, reactiile de stres sunt cauzate si mentinute si de gandurile negative in legatura cu ceea ce se intampla, avand ca rezultat stimularea sistemului de veghe si producerea insomniei.

Cele mai bune rezultate in lupta cu stresul, dar si cu insomnia o reprezinta restruturarea cognitiva si exercitiile de relaxare.
Restructurarea cognitiva se refera la identificarea gandurilor negative, producatoare de disconfort psihic, si inlocuirea lor cu alternative mai rationale si eficiente. Desi pare mai dificila la inceput, realizata cu ajutorul unui psihoterapeut, restructurarea cognitiva devine un instrument extrem de eficient si la indemana oricui in numeroase situatii dificile.
Tehnicile de relaxare linistesc si limpezesc mintea, distrag atentia de la gandurile stresante si imbunatatesc capacitatea de concentrare, scad anxietatea, furia, frustrarea si simptomele stresului, imbunatatesc starea generala de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu